Nieuws
|
20 september 2022

Welke verzekeringen moet u afsluiten als startende ondernemer?

Het leven zit vol verrassingen! En dat maakt het ook net zo spannend. Maar helaas zijn niet alle verrassingen even aangenaam. Tegen welke verrassingen kunt u uzelf verzekeren en tegen dewelke moet u uzelf verzekeren? Dat is een belangrijk onderscheid waar we in dit artikel dieper op ingaan. Een must-read voor elke startende ondernemer!

Verplichte verzekeringen

Algemeen gezien zijn er niet veel zaken waartegen u zich verplicht moet verzekeren. Enkele gekende voorbeelden zijn: de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid 'auto en bestelwagen', huurdersaansprakelijkheid, arbeidsongevallen en de verzekering objectieve burgerlijke aansprakelijkheid brand en ontploffing.

Omdat niet alle ondernemingen en sectoren dezelfde risico’s lopen, zijn sommige verzekeringen verplicht op sectoraal niveau. Denk maar aan de bouwsector, waarbij ondernemingen zowel hun tienjarige aansprakelijkheid als hun burgerlijke beroepsaansprakelijkheid moeten verzekeren. Verder worden bepaalde gereglementeerde beroepen (bijvoorbeeld dokters) verplicht om hun beroepsaansprakelijkheid te verzekeren.

Dat is al een hele boterham aan verplichte verzekeringen. Toch kan een onderneming nog met veel meer gevaren geconfronteerd worden. Denk maar aan ziekte en ongeval, brand of zelfs cyberaanvallen. Een correcte analyse van alle mogelijke gevaren is bijgevolg een noodzaak om u goed te kunnen wapenen.

Pensioensparen voor zelfstandigen

Natuurlijk is niet alles kommer en kwel. Als zelfstandige krijgt u namelijk de kans om vanaf de start van uw loopbaan zelf uw toekomst in handen te nemen. Zo kunt u ervoor kiezen om aan pensioensparen voor zelfstandigen te doen. Dat kan via een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen), een contract waarbij u elk jaar flink bespaart op uw belastingen en uw sociale bijdragen. Dat kan ook via een IPT (Individuele Pensioenstoezegging), een spaarcontract dat volledig door de vennootschap wordt betaald.

Graag maken wij bij Le Doux & Mortelmans u niet enkel vertrouwd met de gevaren waar uw onderneming mee in aanraking kan komen. Ook zitten wij graag met u samen om te werken aan uw toekomst. Aarzel dus niet om ons te contacteren!

geschreven door Jonas Van de Wouwer