Nieuws
|
6 maart 2024

Verlenging van de verzekering gewaarborgd inkomen

Bij Le Doux & Mortelmans begrijpen we hoe belangrijk het is om je financiële toekomst veilig te stellen, vooral nu de pensioendynamiek aan het veranderen is. Door de veranderingen in de pensioengerechtigde leeftijd en een stijgende levensverwachting wordt het steeds crucialer om voldoende inkomensbescherming te waarborgen.

Het is van essentieel belang om je bestaande verzekeringspolissen te herzien, gezien de wettelijke wijzigingen die de pensioengerechtigde leeftijd geleidelijk verhogen tot 67 jaar tegen 2030. Veel polissen hebben mogelijk einddatums ingesteld op of voor de leeftijd van 65 jaar, wat je kwetsbaar kan maken als je later in het leven ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt. Sinds 2024 bieden verzekeraars de mogelijkheid om de einddatum van het contract te verlengen zonder extra medische acceptatie.

Toepassingsgebied

Niet alle arbeidsongeschiktheidsverzekeringen bieden de mogelijkheid om je contract te verlengen. Deze optie is alleen van toepassing op zowel de niet-gebonden als de gebonden gewaarborgde verzekering. In concrete termen wordt deze laatste vaak aangetroffen in IPT- en VAPZ-contracten.

De volgende verzekeringen of garanties komen niet in aanmerking:

  • Schuldsaldoverzekering

  • Omzetverzekering

  • Solidariteitsprestaties van een RIZIV-contract of sociaal VAPZ

  • Premievrijstelling

Verschuiven van de einddatum

Het is altijd mogelijk om de eindvervaldag van een verzekering gewaarborgd inkomen aan te passen. Echter, er zijn enkele belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het verschuiven van de einddatum, bijvoorbeeld van 60 naar 67 jaar:

  • Medische acceptatie

  • Aanpassing van de premie

  • Financiële acceptatie

  • Impact op de eventuele hoofdverzekering

De verzekeraars stellen voor om de einddatum van bestaande contracten te wijzigen zonder een nieuwe medische acceptatie. Wel mogen zij rekening houden met aandoeningen die tijdens de looptijd van het contract zijn ontstaan.

Kortom, het verlengen van inkomensbeschermingsverzekeringen tot na de traditionele pensioenleeftijd is een proactieve stap om jouw financiële toekomst veilig te stellen. Als verzekeringsmakelaar kun je op ons vertrouwen om samen dit proces door te lopen. Zo zorgen we er samen voor dat je de nodige bescherming hebt voor een veilige en welvarende pensionering.

Meer weten of advies nodig over jouw verzekeringen? Contacteer dan één van onze experten via info@ld-m.be.