Nieuws
|
23 april 2024

Wat zijn de grootste bedrijfsrisico’s in 2024?

Het jaar 2024 brengt een reeks uitdagingen met zich mee voor bedrijven wereldwijd. Zij dienen niet enkel rekening te houden met cybercriminaliteit en bedrijfsonderbreking, maar ook met de toenemende digitalisering, geopolitieke onzekerheid en extreme klimaatomstandigheden. Op basis van de 13de editie van de Allianz Riskbarometer identificeren we de belangrijkste risico’s en benadrukken we enkele cruciale lessen voor bedrijven in deze dynamische omgeving.

Top 5 risico's

  1. Cyberrisico's: Voor het eerst staan cyberrisico’s bovenaan de lijst, met ransomware-aanvallen en datalekken als grootste zorgen. De digitale dreiging is groter dan ooit tevoren, waardoor het essentieel is voor bedrijven om hun cyberbeveiliging te versterken en zich grondig voor te bereiden op potentiële IT-storingen.

  2. Bedrijfsonderbreking: Onderbrekingen van de toeleveringsketen en IT-storingen blijven een prominente bedreiging. De mogelijkheid om snel te reageren op dergelijke incidenten is van cruciaal belang om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

  3. Natuurrampen: De frequentie en intensiteit van natuurrampen, zoals overstromingen en bosbranden, nemen toe, wat resulteert in aanzienlijke schade en verlies voor bedrijven wereldwijd. Het is essentieel voor organisaties om proactieve maatregelen te nemen om zich aan te passen aan deze veranderende klimaatomstandigheden.

  4. Veranderingen in wet- en regelgeving: Steeds complexere regelgeving kan leiden tot verhoogde nalevingskosten en verstoringen in de bedrijfsvoering. Het is van vitaal belang voor bedrijven om zich bewust te zijn van deze ontwikkelingen en zich aan te passen aan nieuwe wettelijke vereisten.

  5. Macro-economische ontwikkelingen: Factoren zoals inflatie, renteverhogingen en economische onrust kunnen de winstmarges van bedrijven onder druk zetten. Een goed begrip van macro-economische trends is cruciaal voor het ontwikkelen van veerkrachtige bedrijfsstrategieën.

Andere bevindingen

  • Branden en explosies: Deze zijn gestegen naar de 6e plaats op de lijst van bedrijfsrisico's, wat aangeeft dat fysieke schade aan activa een groeiende zorg is voor bedrijven.

  • Politieke risico's en geweld: Door de gespannen geopolitieke situatie nemen politieke risico's en geweld toe, wat onzekerheid met zich meebrengt.

  • Energiecrisis: Hoewel de energiecrisis is gedaald naar de 11de plaats, blijft de lange termijnimpact onduidelijk. Dit onderstreept het belang van het ontwikkelen van duurzame energieoplossingen en het diversifiëren van energiebronnen.

  • Pandemierisico: Hoewel het risico op een pandemie sterk is afgenomen, mag het niet volledig worden uitgesloten.

Belangrijkste to do’s

  • Versterken van cyberbeveiliging: Versterk de cyberbeveiliging van jouw bedrijf en bereid je voor op mogelijke IT-storingen door middel van robuuste preventieve en reactieve maatregelen.

  • Aanpakken van klimaatverandering: Klimaatverandering vormt een serieuze bedreiging die proactief moet worden aangepakt door middel van duurzame praktijken en het verminderen van de ecologische voetafdruk van bedrijven.

  • Flexibele risicobeheersstrategieën: Bedrijven moeten hun risicobeheersstrategieën voortdurend aanpassen aan de veranderende omgeving, waarbij flexibiliteit en veerkracht centraal staan in het streven naar succesvolle bedrijfsvoering in 2024 en daarna.

Heb je hulp nodig om de risico’s voor jouw bedrijf in kaart te brengen? Aarzel dan niet om onze experten te contacteren via info@ld-m.be.