Nieuws
|
7 november 2022

Een hospitalisatieverzekering via uw makelaar of via uw mutualiteit?

Wanneer u voor langere tijd in het ziekenhuis verblijft of als u kampt met een complexe aandoening waar specialisten en dure medicatie aan te pas komen, is een hospitalisatieverzekering zeker een must. Maar gaat u best een hospitalisatieverzekering aan via uw makelaar of via uw mutualiteit? Er zijn namelijk heel wat factoren die de keuze van uw verzekering kunnen beïnvloeden. We zetten het even op een rijtje voor u.

In België is iedereen verplicht om zich aan te sluiten bij een ziekenfonds of mutualiteit. Mits het betalen van een jaarlijkse bijdrage zorgen deze instellingen ervoor dat een groot deel van de ziektekosten wordt terugbetaald. Denk maar aan het bezoek aan de huis- of tandarts of zelfs een behandeling in het ziekenhuis. Gemiddeld genomen neemt de ziekteverzekering tot 75% van de rekening ten laste. Het resterende bedrag, ook wel het remgeld genoemd, blijft verschuldigd.

Maar wat als u lang in het ziekenhuis blijft? Dan is een hospitalisatieverzekering een noodzakelijk goed! Dat kan u afsluiten via uw makelaar of via uw mutualiteit. Voor wie u ook kiest, houd bij het maken van die keuze zeker onderstaande factoren in het achterhoofd.

Prijs

De mutualiteit is voor zij waar de prijs primeert een interessante keuze. Let wel op: de prijs van deze verzekering stijgt naarmate u ouder wordt!

Dekking

Een verzekeraar is verplicht om u levenslang te verzekeren, waar de mutualiteit de verzekering stopzet wanneer u geen lid meer bent. De dekking bij een verzekeraar is bovendien onbeperkt. De mutualiteit voorziet een maximumtussenkomst per jaar.

Waarborgen

Een verzekeraar biedt een uitgebreider product aan dan de mutualiteit. Zo is er via een verzekeraar tussenkomst in een eenpersoonskamer en wordt er dekking geboden bij hospitalisatie in het buitenland.

Uitsluitingen

De verzekeraar komt voor meer kosten tussen dan de mutualiteit. Zo is er ook tussenkomst voor bepaalde kosten waarvoor de wettelijke ziekteverzekering niet in terugbetaling voorziet.

Het klopt dat een contract bij een verzekeraar doorgaans duurder uitvalt dan bij een ziekenfonds, maar daar krijgt u heel wat voor in de plaats. Een goede gezondheid is ten slotte onbetaalbaar! Vragen hierover? Contacteer dan één van onze experten.

geschreven door Jonas Van de Wouwer

Kent u deze producten al?