Nieuws
|
18 april 2023

Het woonkrediet en de brandverzekering: koppelverkoop?

Wie de laatste jaren een hypothecaire lening heeft afgesloten voor de aankoop van een woning weet dat er verschillende manieren zijn om korting te krijgen op de rente. Denk maar aan het openen van een zichtrekening en het afsluiten van een schuldsaldo- en/of brandverzekering. Is deze manier van verkoop echter legaal? En is dit wel in het voordeel van de consument? In dit artikel proberen wij hier duidelijkheid in te scheppen.

Koppel- en bundelverkoop

Wanneer een bank korting op de rente geeft door het aanbieden van een brandverzekering, wordt er in de volksmond vaak gesproken van koppelverkoop. Koppelverkoop betekent dat de afzonderlijke producten niet los van elkaar kunnen bestaan of worden aangeboden. Omdat de bank zijn kredieten ook als losstaande producten aanbiedt – weliswaar aan een hogere rente – spreken we niet van koppelverkoop maar van bundelverkoop. Deze verkooptechniek is wettelijk toegestaan.

Inperking van de bundelverkoop

Bundelverkoop zorgt ervoor dat je vastzit aan de gebundelde producten gedurende de looptijd van het krediet. Je kan dus niet overschakelen op betere of goedkopere producten zonder je korting op de rente te verliezen. De federale regering is de regelgeving rond deze bundelverkoop echter aan het inperken. Zo is er op de ministerraad een voorontwerp van wet goedgekeurd die consumenten de mogelijkheid geeft om na een derde van de looptijd van hun woonkrediet te kunnen overschakelen naar een nieuwe verzekering, zonder nadelige gevolgen voor de rentevoet.

Vrijheid voor de consument

De consument zal hierdoor vrij zijn om de verscheidenheid aan verzekeringen op de markt te vergelijken en zo het meest passende product te kiezen. Als makelaar spelen wij hierin een onmisbare rol. Wij juichen de inperking van de bundelverkoop dan ook toe en staan altijd paraat om onze klanten een brandverzekering op maat te helpen kiezen.

Meer weten of advies nodig over uw verzekeringen? Contacteer dan één van onze experten via info@ld-m.be.

Geschreven door Jonas Van de Wouwer

Kent u deze producten al?