Nieuws
|
22 juni 2023

Jouw laatste kans op langetermijnsparen?

In het fiscaal hervormingsplan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem is sprake van de afschaffing van het langetermijnsparen. Het fiscaal voordeel van lopende contracten blijft geldig, maar vanaf 2024 zou het niet langer mogelijk zijn om een nieuw contract af te sluiten. Loont het de moeite om dit jaar nog een polis op te starten?

Wat is langetermijnsparen?

Via het langetermijnsparen kan op een fiscaal interessante manier een extra aanvullend pensioen worden opgebouwd. De maximale jaarlijkse premie hangt daarbij af van het beroepsinkomen, met een absoluut maximum van 2.350 EUR. Om de premie te bepalen dienen we ook rekening te houden met jouw hypothecair krediet. Het maakt immers een verschil of jouw hypothecair krediet is afgesloten vóór of na 2016.

Fiscaal voordeel

Op het gestorte bedrag ontvang je een belastingvoordeel van 30%. Het contract moet sowieso gestart zijn voor de leeftijd van 65, maar kan wel doorlopen na pensionering. Bij langetermijnsparen wordt het opgebouwde kapitaal belast aan 10% wanneer je 60 jaar bent. Als het contract gestart wordt na jouw 55ste, dan wordt er pas belast na een periode van 10 jaar.

Het langetermijnsparen kan gezien worden als een spaarplan waarin kan gekozen worden voor een gegarandeerd rendement (spaarverzekering) of een belegging in fondsen (beleggingsverzekering). Dit echter met het bijkomende fiscale voordeel.

Ons advies

Gezien de plannen van de minister en het mogelijks wegvallen van de fiscale voordelen voor contracten vanaf 2024, raden wij aan om dit jaar nog een contract langetermijnsparen op te starten om in de toekomst van het fiscale voordeel te blijven genieten.

Meer weten of advies nodig over jouw verzekeringen? Contacteer dan één van onze experten via info@ld-m.be.

door Willem De Bock