Nieuws
|
27 oktober 2023

Kunstverzekering voor thuis: een gids naar gemoedsrust

Kunst is meer dan alleen decoratie; het is een expressie van creativiteit, een uiting van emotie en soms zelfs een waardevolle investering. Of je nu een gepassioneerde kunstverzamelaar bent of gewoon enkele kunstwerken in huis hebt hangen, het beschermen van deze kostbare bezittingen is van groot belang. Een kunstverzekering biedt niet alleen gemoedsrust, maar ook de zekerheid dat jouw geliefde kunstwerken beschermd zijn tegen onvoorziene gebeurtenissen. In dit artikel bespreken we waarom het verzekeren van kunst in huis essentieel is en hoe je de juiste verzekering kunt kiezen.

De waarde van kunst in huis

Kunstwerken kunnen variëren van schilderijen en sculpturen tot antiek en waardevolle erfstukken. Naast de financiële waarde hebben deze items een emotionele betekenis voor hun eigenaars. Het is belangrijk om te begrijpen dat reguliere brandverzekeringen vaak niet voldoende dekking bieden voor kunstvoorwerpen. In geval van diefstal, brand, overstroming of andere ongelukken kan het verlies van deze kunstwerken aanzienlijke financiële gevolgen hebben.

Wat dekt een kunstverzekering?

Een kunstverzekering is speciaal ontworpen om kunstwerken te beschermen tegen diverse risico's. Dit kan onder andere diefstal, schade door water, brand, vandalisme en zelfs ongelukken tijdens het verplaatsen omvatten.

Om zorgeloos zeker van jouw kunst te kunnen genieten adviseren wij om te kiezen voor een formule ‘alle risico’. Dit soort kunstverzekering beschermt jouw kostbaarheden tegen bijna alle mogelijke schade. Enkele veelvoorkomende uitsluitingen zijn bijvoorbeeld opzettelijke schade en natuurlijk verval.

Hoe kies je de juiste kunstverzekering?

  • Laat je kunstwerken professioneel waarderen. Dit helpt jou om de juiste dekking te bepalen en verzekeraars om de premie adequaat vast te stellen. Le Doux & Mortelmans organiseert samen met haar verzekeringspartner een gratis kunstexpertise bij opstart van het contract.

  • Er zijn verschillende soorten kunstverzekeringen beschikbaar. Sommige polissen dekken specifieke kunstwerken, terwijl anderen een totaalbedrag dekken voor alle kunst in huis. Kies de optie die het beste past bij jouw behoeften en budget.

  • Lees de polisvoorwaarden aandachtig door. Zorg ervoor dat je begrijpt wat wel en niet gedekt wordt. Sommige verzekeringen hebben beperkingen met betrekking tot het type schade of de locatie van het kunstwerk.

  • Verzekeraars kijken vaak naar de veiligheidsmaatregelen in jouw huis. Het installeren van alarmsystemen en bewaking kan niet alleen de premie verlagen, maar ook de kans op diefstal verminderen.

  • Kunstwerken kunnen in waarde stijgen na verloop van tijd. Zorg ervoor dat je verzekering regelmatig wordt herzien om ervoor te zorgen dat je dekking nog steeds overeenkomt met de actuele waarde van je kunstcollectie.

Conclusie

Een kunstverzekering is geen luxe, maar eerder een noodzaak voor iedereen die waarde hecht aan zijn of haar kunstwerken. Het biedt niet alleen financiële bescherming, maar ook gemoedsrust. Jouw kostbare kunstschatten zijn altijd veilig, zelfs als het ondenkbare gebeurt. Neem de tijd om een verzekering te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en geniet in alle rust van je kunstcollectie.

Meer weten of advies nodig over jouw verzekeringen? Contacteer dan één van onze experten via info@ld-m.be.

Kent u deze producten al?