Nieuws
|
8 augustus 2023

Je elektrische fiets of speedpedelec optimaal beschermen

Met de inburgering van elektrische fietsen en speedpedelecs heeft de mobiliteitswereld een revolutionaire verandering doorgemaakt. Deze vervoersmiddelen bieden een snelle en comfortabele manier om je van A naar B te verplaatsen. Zoals bij elk ander vervoersmiddel brengt het gebruik van elektrische fietsen en speedpedelecs ook risico's met zich mee. Het is dan ook geen overbodige luxe om deze voertuigen te laten verzekeren.

Verhoogde risico's

Door de hoge snelheden brengen elektrische fietsen en speedpedelecs een groter risico op verkeersongevallen met zich mee. Gebruikers van deze voertuigen moeten zich bewust zijn van hun snelheid en de juiste voorzorgsmaatregelen treffen om de veiligheid voor zichzelf en andere weggebruikers te waarborgen. Toch kunnen ongevallen niet altijd worden voorkomen. Net omdat er aan hogere snelheden wordt gereden, is er na een ongeval bijna altijd sprake van materiële of lichamelijke schade. Met de juiste verzekering kan je de gevolgen hiervan beperken.

Diefstal is een ander belangrijk risico bij het bezitten van een elektrische fiets of speedpedelec. Deze voertuigen hebben vaak een hogere waarde en zijn daardoor aantrekkelijk voor dieven. Het verzekeren van je elektrische fiets of speedpedelec beschermt je tegen financiële verliezen als gevolg van diefstal.

Soorten verzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan derden in het geval van een ongeluk dat jij hebt veroorzaakt. Dit omvat eventuele medische kosten van derden of schade aan eigendommen van anderen. Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering is een absolute must en biedt gemoedsrust voor de gebruiker van een elektrische fiets of speedpedelec.

Via een contract BA familiale ben je automatisch verzekerd voor deze aansprakelijkheid op voorwaarde dat je elektrische fiets of speedpedelec autonoom (zonder zelf bij te trappen) niet sneller dan 25 km/u kan rijden. Wanneer je autonoom sneller dan 25km/u kan rijden, ben je wettelijk verplicht een verzekering BA motorrijtuigen af te sluiten.

Omniumverzekering

Een omniumverzekering van je elektrische fiets of speedpedelec is vergelijkbaar met deze van een autoverzekering. Het dekt schade aan je eigen elektrische fiets of speedpedelec als gevolg van een ongeval, diefstal of andere schade. Deze verzekering beschermt je investering en biedt financiële compensatie in geval van verlies of schade aan je voertuig.

Lichamelijke ongevallen

Als je als fietser betrokken raakt bij een ongeval en medische hulp nodig hebt, kunnen de kosten al snel oplopen. Denk hierbij aan ambulancekosten, spoedeisende hulp, ziekenhuisopname, operaties, fysiotherapie en revalidatie. Een lichamelijke ongevallenverzekering dekt deze medische kosten, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over de financiële lasten die hiermee gepaard gaan.

Conclusie

De groeiende populariteit van elektrische fietsen en speedpedelecs heeft de behoefte aan passende verzekeringen vergroot. Het begrijpen van de risico's die gepaard gaan met het gebruik van deze voertuigen is essentieel om jezelf te beschermen tegen onverwachte financiële en juridische consequenties. Verzekeringen zijn een cruciale stap in het veilig en verantwoord genieten van de voordelen van deze innovatieve vervoersmiddelen. Klaar om zorgeloos op weg te gaan?

Meer weten of advies nodig over jouw verzekeringen? Contacteer dan één van onze experten via info@ld-m.be.

Kent u deze producten al?